Автор: Тончо Краевски, Фейсбук Следвайте Гласове в Вазов има две известни описания

...
Автор: Тончо Краевски, Фейсбук Следвайте Гласове в Вазов има две известни описания
Коментари Харесай

Режисьорът, опиянен да се преструва на такъв - тъмни очила, чупене на китки, приказки за Сталин и свободата. Ужас

Автор: Тончо Краевски, Фейсбук Следвайте " Гласове " в 
Вазов има две известни описания на първите театрални опити на българите; представлението на Многострадалната Геновева в Под Игото, където публиката взема решение, че действието на сцената е същинско, и представлението на Изгубена Станка от Немили недраги, пред малко по-културната аудитория в Букурещ, където самите артисти обаче вземат решение, че това което играят е в действителност.

В България няма спектакъл, нито кино, нито народна власт, нито социализъм, нито фашизъм, има карго култове като при меланезийските племена - имитативен обред, бълвоч от архаични и съвременни детайли, с който да измолим от по-напредналата западна цивилизация да ни надари с първокласни движимости (това пък е разказано в пиесата на Войников). Най-надарени от божествата биват най-наивните имитатори, които стартират да разпределят авторитет на обкръжението си и да натрупат почитатели, с което стават неофициални водачи на публично мнение, без всякаква връзка с това дали имат качества, или не. Ние не сме способни да оценяваме себе си и другите хора съответно, тъй като нямаме отдалеченост от театралната реалност. А пък да се управляваме по някаква подчиненост от правила - парадокс. Ние виждаме единствено съществуването или неналичието на авторитет, което зависи от получените блага и харизмата на имитаторите.
Гледайте това. Тъмни очила на закрито, маниерно чупене на китки, трафаретни приказки за Сталин, свободата и изкуството - абе, смут. Това е човек, който е прекомерно заслепен да играе ролята на актьор и режисьор и едва се интересува от това да бъде подобен в реалност. Не всички са по този начин, популярност Богу, само че артистите, които не са целодневно заети да се преструват на такива, са малко на брой и не получават въздишките на Цънцарова. Противно на карго култа, действителните създатели, най-малко по мои наблюдения, не се интересуват от хипарска разпасаност, а са в действителност пъклен дисциплинирани и аскетични хора, които по-скоро ще се разпалват против управлението на театъра поради неналичието на ред, в сравнение с поради съществуването на подобен.
 

Източник: Facebook
 
 
 
06 Март 2023281705 Март 2023306504 Март 2023402702 Март 2023369628 Фев 2023611427 Фев 20235266КоментариНиколай II05 Март 2023 16:12ч.
Великолепен разбор!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Yambol05 Март 2023 16:46ч.
ТОЙ още не знае. Ще го научи към 70 годишна възраст. Роден е в един от най-значимите центрове, в които поражда и се развива анархизма. Всеки роден в този град, моят роден град Ямбол, е генетично избран и учтив като анархист. Та по този начин, нищо ново, господин Морфов е анархист по душа, без да го осъзнава. А и нашето общество от дълго време е не запомнило учението на анархизма. Дано да го разбере по-скоро, преди да навърши 70-те години /не го позволявам, само че е допустимо при по-голяма информираност за анархизма в Ямбол/ и да развие своите хрумвания за театрално изкуство, музика, обществен прогрес и така нататък Успех!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напълно съгласен05 Март 2023 17:51ч.
Да, тъкмо по този начин, изцяло правилно.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати О, неграмотний Краевски!05 Март 2023 17:54ч.
Защо се срамуваш от кавичките в българский язик! Или не е имал тоя язик препинателни знаци, още правопис?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Akul4005 Март 2023 19:29ч.
Браво, Краевски, вие изчерпихте тематиката! Небето да ви поживи. Възхитен съм.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Коба05 Март 2023 19:50ч.
" Тъмни очила на закрито, маниерно чупене на китки, трафаретни приказки за Сталин, свободата и изкуството - абе, смут. Това е човек, който е прекомерно заслепен да играе ролята на актьор и режисьор и едва се интересува от това да бъде подобен в реалност. " " артистите, които не са целодневно заети да се преструват на такива, са малко на брой " - Ей това съм го видял доста пъти, влючително и при визирания, по тази причина не му съчувствам изобщо. И още, една режисура съм гледал негова и повече не желая и да чуя, там изкуство нямаше, по тази причина пък театралничене в остатък. Скачат тези дето тичаха да дават по 400лв. за Джон Малкович, снобите, щото са един дол дренки...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Хехе...05 Март 2023 20:25ч.
Коба-та е на страната на Сталин.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Звучи убедително05 Март 2023 20:34ч.
Но всъщност текста е с скрито смислово несъгласие. Искал е да обиди Морфов, само че погалил го с перце. Характер. Не всеки има храброст да се опълчва на сбърканите схеми.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Нищо не разбрах05 Март 2023 22:11ч.
Ама почтено!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ОХ!!!05 Март 2023 22:43ч.
Може ли към този момент да спрем да се занимаваме с един сертифициран пияч!? Моля. Не устоявам, почтено. Лекар ще ми би трябвало скоро от тоя Морфов. Инак публикацията е чудесна. И вярна. А Цънцаровата е извънредно противна и поръчкова. Неистово противна е тая!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ++++++++!06 Март 2023 2:05ч.
++++++++++++++++++++++++++++......
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023134728 Фев 202399504 Март 202395703 Март 20232160
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР